
I Fokus
Här hittar du alla våra senaste inlägg, poddar, filmer och annat spännande!
Veckobrev 61 - Det superspeciella och det supergenerella
Det finns böcker och så finns det böcker. För mig är ”Lille Prinsen” en alldeles speciell bok - det har jag tidigare berättat om här.
Veckobrev 60 - Prova att byta skalor!
Mina veckobrev går ut på fredagar klockan 5-i-12, helt oberoende av när de skrivits under veckan. Den här gången blir det alltså på långfredagen.
Veckobrev 59 - Dikten och verkligheten
I veckobrevet reflekterar jag över ”fakta dig!” och över hur det kan användas som slagord också för en broderiutställning. Men går det att alls fakta sig i en Trump-värld?
Veckobrev 58 - I aprilskämtens tid
Förr fanns det en enda överenskommen dag då det var tillåtet att luras: 1 april. …
Kunskapens värdegrund som kurs och dessutom första april
I detta avsnitt av Uppdrag Kunskap diskuterar Bodil och Jonas sin nya kurs "Kunskapens värdegrund". De förklarar kursens upplägg med sju centrala frågor om kunskapens relation till tid, trygghet och demokrati, och hur den kan hjälpa deltagare att reflektera över sin egen kunskapssyn
Veckobrev 57 - Länge leve Public Service!
Varenda dag snubblar vi över det direkt utövade kunskapsföraktet, både i närkontakter med andra människor och i media och politik.
Veckobrev 56 - På gott och ont
Vi kommunicerar och vi kommunicerar, dygnet igenom, på längden och på tvären. Och det har människor alltid gjort: först bara via ljud, kroppsspråk och bilder, efterhand också via text.
Att se människan och skapa meningsfulla sammanhang
I detta avsnitt av Uppdrag kunskap samtalar Bodil och Jonas med Mikael Lindgren, rektor vid Hjälmared folkhögskola.
Veckobrev 55 - Tröst för ett tigerhjärta?
Jag har den stora förmånen att få många fantastiska mail. Den senaste veckan var det speciellt ett som ledde till många eftertankar.
Den kalla freden och kunskapens roll i oroliga tider
I veckans avsnitt av Uppdrag Kunskap utforskar Bodil och Jonas hur modern teknik och AI kan hjälpa oss att hantera information och kunskap i en allt mer komplex värld. De diskuterar hur AI kan fungera…
Veckobrev 54 - Kunskapen, tiden och tryggheten – igen!
Det är torsdagsmorgon och jag har fått vakna hemma i min egen säng efter två stockholmsdygn. Det är så alldeles, alldeles underbart. Jag känner igen mig, detta är min värld, här finns det en ro. Här är livet rimligt förutsägbart…
Veckobrev 53 - Ny hemvist och Våren är här!
Jag funderar mycket kring perspektiven kunskapen, tiden och tryggheten. Inte bara inför vår kommande föreställning med den rubriken utan också utifrån en kommande kurs.
När AI blir vår kunskapskompis - om tekniken som hjälper oss att fokusera och synliggöra kunskap
I veckans avsnitt av Uppdrag Kunskap utforskar Bodil och Jonas hur modern teknik och AI kan hjälpa oss att hantera information och kunskap i en allt mer komplex värld. De diskuterar hur AI kan fungera…
Veckobrev 52 - Kalla freden?
Jag funderar mycket kring perspektiven kunskapen, tiden och tryggheten. Inte bara inför vår kommande föreställning med den rubriken utan också utifrån en kommande kurs.
Veckobrev 51 - Amerikanska Revolutionen?
För precis en vecka sedan var jag åhörare på en disputation i Växjö. Att jag alls var där berodde på att doktoranden i fråga var involverad i ett långvarigt samarbete med mig för många år sedan.
Anti-anti-woke: Ett samtal om framtidstro och kunskapens grundvalar
I detta avsnitt av Uppdrag Kunskap diskuterar Jonas och Bodil det kontroversiella begreppet "woke" och dess motreaktion "anti-woke".
Veckobrev 50 - Kunskapen och tiden
Jag märker hur jag gång på gång återkommer till kunskapen och tiden. Vilket det kan finnas många skäl till – det för mig viktigaste är att opponera mot det gigantiska tidsslöseri som en kunskapsförnekelse innebär.
Veckobrev 49 - Anti-anti-woke?
”Aldrig hade jag kunnat tänka mig att jag skulle få vara med om detta!” Så lyder en av de många tankar-om-tankar som kunskapsföraktet i alla dess former ingett och inger mig.
Veckobrev 48 - Om läsandet: böckerna och jag 2(2)
I förra veckan skrev jag lite om mitt eget förhållande till läsande. Att böcker för mig är så fundamentala inslag i själva livet att jag inte kan föreställa mig ett liv utan dem. Och att mitt läsande så flyter samman med mitt övriga levda liv att böckerna och händelserna där känns lika närvarande som de faktiska skeendena.
Kunskapens läkande kraft och kompass i en orolig tid!
Vad händer när kunskap blir tröst och vägvisare i en orolig tid? I detta avsnitt möts Jonas och Bodil för att prata om den fina responsen på hennes Vinter i P1 och boken "FACT UP".
